Program Społecznik daje duże szanse realizacji własnych inicjatyw. Kilka dni temu odbyły się międzypokoleniowe warsztaty kulinarne – projekt Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Złocieńcu pt. “Czym skorupka za młodu..” współfinansowany przez Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego w ramach Programu Społecznik 2022-2024. Młodzież i seniorzy powiatu drawski przygotowali po trzy potrawy: przystawkę, danie główne i deser. Uczestnicy w trakcie prac korzystali z pomocy wykwalifikowanej kadry, a także porad seniorek, wymieniali się pomysłami i technikami wykonywania potraw.
Efektem pięciogodzinnych zajęć było stworzenie przepysznych potraw. Warsztaty zakończyły się oceną potraw (polędwiczki juniorów i kurczak faszerowany seniorek uzyskały najwięcej pochwał) oraz wspólną degustacją. Pierwszą edycję projektu przeprowadzono w warsztatach szkolnych ZSZ w Czaplinku. Już wkrótce druga edycja projektu.
