W poniedziałek, 21 października 2024 roku odbyły się kolejne zajęcia praktyczne w internacie przy ul. Suchowskiej z kuchni molekularnej prowadzone przez nauczycielkę chemii p. Magdalenę Wiśniewską.
Tym razem uczennice wykonywały, wszystkim znane i lubiane żelki gumisie. Nowoczesna technika w kuchni molekularnej polegała na wykorzystaniu procesu jakim jest żelowanie agarem. Młodzież zapoznała się z procesem żelowania oraz możliwościami, jakie można wykorzystać tworząc potrawy nowatorskich deserów o nietypowych konsystencjach na bazie agaru. Agar jest doskonałym wegańskim zamiennikiem żelatyny. Po zżelowaniu uczennice przystąpiły do degustacji, sprawdzając własne efekty pracy.
Działania te służyły poszerzeniu wiedzy kulinarnej i chemicznej, ale także rozwijały umiejętności pracy w grupie. Celem było rozwijanie wiedzy uczniów z zakresu chemii poprzez praktyczne zastosowanie w kuchni molekularnej. Innowacja miała na celu zrozumienie przez uczniów procesów chemicznych zachodzących podczas gotowania oraz ich wpływu na smak, teksturę i wygląd potraw.